• RSS
  • Twitter
  • FaceBook

Exchange Server Forums

Forums | Register | Login | My Profile | Inbox | RSS RSS icon | My Subscription | My Forums | Address Book | Member List | Search | FAQ | Ticket List | Log Out

"The Exchange organization is not in native mode" error

Users viewing this topic: none

Logged in as: Guest
  Printable Version
All Forums >> [Microsoft Exchange 2007] >> Installation >> "The Exchange organization is not in native mode" error Page: [1]
Login
Message << Older Topic   Newer Topic >>
"The Exchange organization is not in native mode&q... - 3.Jan.2007 3:15:08 PM   
jt1326

 

Posts: 4
Joined: 3.Jan.2007
Status: offline
I am trying to install the beta2 of Exchange 2007. I have the installation files on a server (X2007). From the DC I have mapped a drive to X2007, installed MS Command Shell (Monad) and from the MSCS ran ".\setup.com /PrepareSchema". I get the error referenced in the subject line above.

I think the problem is related to the fact that someone had installed a test Exchange 2003 server a few months ago, changed the schema, and then simply deleted the server (VMware). So I believe that setup thinks that there is an Exchange 2003 server configured and running, but in fact there is not.

Can anyone offer some insight or help as to what I can do to remedy this and continue on with the installation?

Thanks!
Post #: 1
RE: "The Exchange organization is not in native mo... - 4.Jan.2007 3:25:11 AM   
Henrik Walther

 

Posts: 6928
Joined: 21.Nov.2002
From: Copenhagen, Denmark
Status: offline
If you cannot bring the E2K3 Server online again, you can delete the Exchange organization using ADSIEdit from the Windows Support Tools.

Since this is  a test environment you can delete the Microsoft Exchange container which can be found under Configuration > Configuration > Services

When deleted please try again.

BTW since you can download a 120 days evaluation of Exchange 2007 RTM (both 32-bit and 64-bit), why not use the RTM version?


_____________________________

HTH
Henrik Walther
Lead Moderator/author
MSExchange.org

Follow me on Twitter!

(in reply to jt1326)
Post #: 2
RE: "The Exchange organization is not in native mo... - 4.Jan.2007 7:28:31 AM   
jt1326

 

Posts: 4
Joined: 3.Jan.2007
Status: offline
Henrik,

I will try what you have suggested, thanks for your help.

And I am actually downloading the RTM because we are a MS EA shop, but it is taking more than a day to download. I will try with it once it finishes.

Thanks
Joe

(in reply to Henrik Walther)
Post #: 3
RE: "The Exchange organization is not in native mo... - 4.Jan.2007 11:36:14 AM   
jt1326

 

Posts: 4
Joined: 3.Jan.2007
Status: offline
Henrik,

I am now getting "The Active Directory Schema is not up-to-date, and this user account is not a member of the 'Schema Admins' and/or 'Enterprise Admins' group."

A little background: I am running this test lab on a VMware ESX 2.5.2 server. I made VMs of 2 DCs and my current mail server (Domino 6.5). I'm not sure if this will help with the answer.

Thanks,
Joe

(in reply to Henrik Walther)
Post #: 4
RE: "The Exchange organization is not in native mo... - 4.Jan.2007 2:18:53 PM   
Henrik Walther

 

Posts: 6928
Joined: 21.Nov.2002
From: Copenhagen, Denmark
Status: offline
Is the account used in fact member of the Enterprise and Schema Admins groups?

To prepare the Active Directory, you need both need to run Setup /PrepareSchema and Setup /PrepareAD.


_____________________________

HTH
Henrik Walther
Lead Moderator/author
MSExchange.org

Follow me on Twitter!

(in reply to jt1326)
Post #: 5

Page:   [1] << Older Topic    Newer Topic >>
All Forums >> [Microsoft Exchange 2007] >> Installation >> "The Exchange organization is not in native mode" error Page: [1]
Jump to:

New Messages No New Messages
Hot Topic w/ New Messages Hot Topic w/o New Messages
Locked w/ New Messages Locked w/o New Messages
 Post New Thread
 Reply to Message
 Post New Poll
 Submit Vote
 Delete My Own Post
 Delete My Own Thread
 Rate Posts


Follow TechGenix on Twitter